Memakai Contact Lens Ketika Puasa

Soalan : Saya ingin tahu hukum puasa apabila kita memakai contact lens. Apakah puasa saya terbatal?

Jawapan :

Di dalam Kitab Fiqh al-‘Ibadat, muka surat 191:

“Puasa orang yang memakai kanta sentuh atau contact lens tidak batal kerana ia tidak masuk ke perut dan bukan kategori makanan atau minuman. Dibolehkan juga menitikkan sebarang ubat mata atau telinga ketika berpuasa walaupun jika ia memasuki halkum. Ia bukan makan atau minum juga tidak termasuk makna makan atau minum.”

Wallahu alam.

Sumber : Soal Jawab Agama ALAF 21, http://agama.zonalaf.com.my

3 Responses

  1. maaf jika saya tersilap, bukankah memasukkan sesutu didalam rongga badan itu sudah dikira terbatal puasanya itu. bagaimana dengan menitikkan ubat kedalam telinga, ataupun mengorek hidung semasa berpuasa.
    bagaimana pula dengan suntikan semasa berpuasa?

    Abul Harith : Wassalam Sdr. Ana, terima kasih atas soalan.

    Sila rujuk post tersebut untuk mengetahui apa lagi yang dibenarkan ketika berpuasa;
    https://fiqhmedic.wordpress.com/2008/08/31/panduan-ringkas-sepanjang-bulan-ramadhan/

    Secara ringkas, pembatal puasa adalah makan dan minum. Selagi tidak dikira memasukkan makanan dan minuman kepada mana-mana rongga badan (telinga, hidung, mulut, mata), puasanya masih sah.

    Mengorek hidung atau telinga tidak dikira seperti makan dan minum. Puasa tidak batal kerananya.

    Menitikkan ubat titis mata, telingan dan hidung juga tidak membatalkan puasa kerana tujuannya untuk berubat dan ubat tersebut bukanlah seperti makanan.

    Berkenaan suntikan, ia bergantung kepada jenisnya. Jika yang dimasukkan adalah hormon insulin, platlet atau darah, puasanya tidak terbatal. Jika yang dimasukkan adalah air (IV drip) atau sumber makanan, puasanya batal dan boleh diganti atau membayar fidyah (bergantung pada keadaan pesakit).

    WaLLAHu a’lam.

  2. salam…ana ada mencopy paste bahan dari dalam ni…
    kat site ana 2..kebiasaanya remaja2 jarang melawat page ni..ana minta izin tp ana dah link kan sumbernya dari sini..

    Abul Harith : Wassalam Dr. Muslimah,

    Silakan wahai Dr., moga manfaat ilmu dari laman ini dapat disebarluaskan. Terima kasih.

  3. ehh betul ke pakai lens masa puasa tak batal ? bukan ke kalau masukkan sesuatu pada rongga terbuka puasa tu batal ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: